El posicionament comparat de Barcelona

Paper de treball

  • 29-07-2015
  • Pla 2030
  • 191 Lectures

Tot i que la globalització marqui un escenari de competència i deslocalització ferotge, existeixen factors productius que no són fàcilment deslocalitzables perquè estan dispersos en un ecosistema públic-privat, intangible, i molt difícil de replicar. 

posicionament comparat de Barcelona

En la revisió d’una anàlisi similar feta fa deu anys, l’autor inscriu aquests intangibles en tres categories que permeten tenir una visió holística de Barcelona i la posició que aquesta ocupa, respecte d'altres ciutats o àrees metropolitanes:

  • ciutat-seu (especialitzada en el control directe o remot de les activitats econòmiques)
  • ciutat-innovació (centre de generació i intercanvi de coneixement i saber expert) i 
  • ciutat-esbarjo (centre turístic i de serveis residencials i assistencials) 

Una ciutat global destacaria en les tres categories.

Respecte de la recerca de fa una dècada, Barcelona s’ha consolidat com a ciutat-esbarjo, segueix tenint una important feblesa com a ciutat-seu però, en canvi, ha fet un fort avenç en la dimensió de ciutat-innovació.

Segons l’autor, l’estratègia de combinar qualitat de vida i baixos costos laborals relatius de Barcelona respecte de les ciutats líders globals ha estat un encert a curt termini, però una estratègia low cost a mitjà o llarg termini sembla incompatible amb el fet de pujar de categoria.

Autor:

  • Lluís Torrens. Llicenciat en Ciències Econòmiques per la UAB i Màster en Anàlisi Econòmica pel Departament d'Economia de la UAB i l'Institut d'Anàlisi Econòmica (CSIC); diplomat pel Programa de Direcció General de l'Institut d'Estudis Superiors de l'Empresa (IESE) de la Universitat de Navarra. És l'actual gerent del Public-Private Sector Research Center al IESE (PPSRC-IESE), professor associat d'Economia a l'Escola Superior de Comerç Internacional de Barcelona (UPF) i ha estat professor també a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat de Vic. És especialista en economia aplicada i ha publicat diversos estudis sobre l’economia espanyola i catalana.

 

Nota. Les opinions expressades per l'autor/s són a títol personal i no necessàriament representen la visió del PEMB.

 

 

Política de cookies