La Superilla de Barcelona centra el debat de la primera jornada de la reunió de la Xarxa Ibèrica del CIDEU

  • 31-01-2017
  • Actualitat del PEMB
  • 77 Lectures

Oriol Estela: “El gran repte és integrar les agendes urbanes institucionals amb l'agenda ciutadana”.
 
El projecte de superilles de Barcelona i la necessitat de situar les persones i no els cotxes en el centre de la planificació estratègica urbana han estat els principals temes de debat en la primera jornada de la XIII Trobada de la Xarxa Ibèrica del Centre Iberoamericà de Desenvolupament Estratègic (CIDEU) que ha reunit una quinzena de ciutats a Barcelona i que té com a fil conductor La nova mobilitat i la convivència a les ciutats.

Ton Salvadó, Oriol Estela i Maravillas Rojo durant la visita a la Superilla
Ton Salvadó, Oriol Estela i Maravillas Rojo durant la visita a la Superilla

“Des del CIDEU posem en valor la capacitat de les ciutats per compartir coneixement”, ha dit  la Secretària General del CIDEU, Maravillas Rojo, que ha donat la benvinguda a l'acte juntament amb el Director-coordinador de l'Oficina d'Estratègia de l'Ajuntament de San Sebastián, Kepa-Korta, i la Cinquena Tinent d'Alcaldia de Barcelona, Janet Sanz. Tots tres han reivindicat el paper de la planificació estratègica per incorporar el pensament a llarg termini en el futur de les ciutats.

“Tenim el privilegi de poder configurar com ha de ser el present de les ciutats però també el futur”, ha dit Sanz. “Les polítiques d'urbanisme i de mobilitat s'han de posar al servei de l'ecologia i, en definitiva, del dret a la vida a les ciutats”, ha assegurat Sanz que ha situat els reptes principals als que s'enfronta Barcelona: la lluita contra el canvi climàtic i contenir la gentrificació que està afectant la ciutat. “Com abordar-los és un repte de sostenibilitat, de ciutat per la vida i xarxes com el CIDEU ens permeten intercanviar actituds, experiències i possibles solucions”, ha conclòs. 

Durant la tarda d'aquest dilluns, coorganitzat conjuntament pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), el CIDEU i Ebrópolis, també ha estat present la Nova Agenda Urbana Post Habitat III a càrrec d'Agustín Fernández de Losada (Tornos Abogados) que ha explicat com l'agenda de Quito ha introduït els conceptes de subsidiarietat per retornar poder als governs locals, dret a la ciutat per a què sigui inclusiva i habitable, resiliència i com abordar els riscos i anar més enllà del nucli urbà. “Les claus són la governança i la participació ciutadana: hi ha un canvi de visió entorn al rol de les ciutats que farà que cada vegada sigui menys possible implementar projectes de planificació estratègica sense tenir-les en compte”. “El gran repte és integrar les agendes urbanes institucionals amb l'agenda ciutadana”, ha assegurat per la seva banda el coordinador general del PEMB, Oriol Estela.  

Ton Salvadó, Director de Model Urbà de l'Ajuntament de Barcelona, i Salvador Clarós, president de l'Associació de Veïns del Poblenou, han ofert una visita a comentada a la superilla del Poblenou i han explicat el projecte global previst a Barcelona des de la vessant del consistori i dels veïns. El programa Superilles, ha destacat Salvador, és un projecte de ciutat adreçat a la millora de la vida de les persones a partir de la definició d'una nova unitat que fa possible noves funcionalitats a l'espai públic. “Nous espais de convivència en un nou model organitzatiu del teixit urbà pensat per a la gent”, ha assegurat. Una oportunitat per afavorir la mobilitat sostenible, la productivitat, el verd i la biodiversitat i els espais d'estada pel vianant. Després de la fase inicial a Poblenou, les superilles arribaran a diferents àmbits dels districtes de Sant Martí, Eixample i Gràcia amb l'elaboració d'un projecte global per a cada zona que es treballarà conjuntament amb el territori.

“És el gran projecte de transformació de la ciutat perquè no només és una manera diferent de reorganitzar certes parts de la ciutat, és la versió 4.0  del pla Cerdà”, ha afegit Clarós que tot i que ha posat de manifest que hi ha veïns a favor i en contra per interessos corporatius però també “perquè sempre hi ha qui es resisteix als canvis”, ha volgut deixar clara una de les virtuts del projecte: que permet noves capacitats associatives.

L'última part de la jornada ha estat dedicada a l'exposició de projectes estratègics que opten a presentar-se al Encuentro General del CIDEU que tindrà lloc a Oaxaca, Mèxic, aquest mes d'abril. Eva Fernández, representant de l'Ajuntament de Irún i de l'Agència de Desenvolupament del Bidasoa, ha estat l'encarregada de presentar el projecte “Irún, Ciudad amable”, que entre les seves mesures inclou el tancament del tràfic durant els caps de setmana per dedicar l'espai públic a activitats lúdiques i esportives, i l'especificitat de crear un projecte d'anella de vianants i ciclistes amb les ciutats frontereres pensant el territori com un tot i no com a ciutats independents entre sí. “Estem treballant per aconseguir una única xarxa de transport públic transfronterer”, ha explicat.

Per la seva banda, Francesc Xandri, Director Tècnic de Cinesi, ha presentat el projecte impulsat per l'operadora Tusgsal i l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per recuperar la ciutat pels vianants i pacificar el centre amb l'autobús. 

 

Més imatges de la trobada en el següent enllaç.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies