La necessitat d'una segona descentralització en clau metropolitana i de geometria variable, una de les conclusions del debat sobre el llibre La España de las ciudades

José Maria Martí Font: 'Si cal obrir el meló de la Constitució, el fet urbà hauria d'entrar per la porta gran'

  • 22-09-2017
  • Resum d'activitats
  • 58 Lectures

La necessitat que les ciutats tinguin més capacitat política i econòmica per encarar els problemes de la gent, deixar d'entendre les ciutats com a finals del segle XX per entendre-les com a grans agents de canvi global i la dificultat d'articular grans àrees metropolitanes han estat alguns dels temes principals del debat sobre el llibre La España de las ciudades. El Estado frente a la sociedad urbana durant la primera edició d'El racó de repensar, una nova línia d'activitats del PEMB en el marc del procés de diversificació d'espais de debat.

M. José Caride, Janet Sanz, J. M. Martí Font i Francisco Pomares
M. José Caride, Janet Sanz, J. M. Martí Font i Francisco Pomares

La presentació del llibre, que ha tingut lloc a la Biblioteca Joan Oliver del barri de Sant Antoni, un barri en plena transformació urbanística -com ha destacat el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet- ha comptat amb la participació del seu autor, José María Martí Font, la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona i presidenta de la Comissió Executiva del PEMB, Janet Sanz; el regidor delegat de Ordenación del Territorio y Vivienda del Ayuntamiento de Málaga, Francisco Pomares Fuertes i la Concelleira delegada de Urbanismo del Ayuntamiento de Vigo, María José Caride Estévez. Tots ells han coincidit en la necessitat de reclamar més competències per als ajuntaments i en destacar que “el futur és de les ciutats”.

“L'Espanya urbana no està reconeguda a la Constitució: no hi ha cap capítol que parli de municipalisme. Un dels grans errors és que només existeixin l'estat i les autonomies però no hi hagi poders a nivell horitzontal”; ha assegurat l'autor del llibre que ha volgut deixar clar que “si cal obrir el meló de la Constitució, aquest tema hauria d'entrar per la porta gran”. Per això, Martí Font, ha fet una crida a les ciutats a “exercir el seu poder”.

En aquest sentit, també s'ha expressat Sanz: “el moment és molt oportú: hi ha una gran mobilització des d'ahir a Barcelona però també 40 ciutats de l'estat van sortir a exigir més democràcia. Les ciutats sabem de diàleg, enteniment i sentit comú”, que també ha destacat que “les ciutats som el futur i el present i estem construint benestar allà on els altres l'han destruït”. “El futur passa PER les ciutats, AMB i DES DE les ciutats. Cal incorporar-les com a subjecte polític de primer nivell perquè representem la ciutadania millor que qualsevol administració”, ha conclòs.

Igualment, Pomares ha dit que “estem en el segle de les ciutats”, i ha demanat una “segona descentralització” encara que no sigui fàcil. “Han de venir els diners i les competències i això serà bo per la ciutadania”. Així, el representant de Málaga ha reclamat per als ajuntaments el 60% del finançament com passa en general a Europa: “cal que sigui de baix a dalt i no al revés”, ha sentenciat.

Finalment, Caride ha explicat que des de Vigo s'ha après a planificar conjuntament amb les ciutats metropolitanes perquè “tots prestem serveis als mateixos ciutadans”, tot i que ha posat de manifest les dificultats de coordinació justament en una àrea metropolitana on 600.000 persones es mouen constantment tot i tenir com a centre Vigo. “Cal humanitzar les ciutats perquè els ciutadans s'apoderin de l'espai públic”, ha conclòs.

El debat ha servit per constatar, a més, com la política local s'enfronta a problemes similars a tot arreu, vinculats a atendre necessitats clàssiques de la ciutadania, i que els alcaldes i alcaldesses solen ser persones que van més enllà de determinats rigorismes de partit, essent l'entesa i la col·laboració entre ciutats més factible que entre regions o estats.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies