Jordi Serra: 'El futur menys probable és aquell en el que res no canvia'

Una vintena de representants de diverses institucions assisteixen al col·loqui sobre 'Què és la prospectiva' organitzat pel PEMB amb el prospectivista Jordi Serra

  • 07-09-2017
  • Resum d'activitats
  • 134 Lectures

“És la ciència que estudia el futur per comprendre'l millor i poder-lo influir”. Així és com ha definit “prospectiva” Jordi Serra, que ha participat en un dels dinars temàtics del PEMB on s'ha debatut sobre el sentit i l'aplicació d'aquesta disciplina. “En prospectiva volem construir i generar coneixement sobre el futur. No ens interessa tant el què sinó el com i el per què per tal de poder influir en el futur” sobretot, ha dit el prospectivista col·laborador del PEMB i del programa El dia de demà (actualment els dilluns per la nit a TV3), perquè “el futur menys probable és el que res no canvia”.

Dinar temàtic 'Què és la prospectiva' amb Jordi Serra
Dinar temàtic 'Què és la prospectiva' amb Jordi Serra

Durant la seva intervenció, Serra ha explicat la diferència entre les prediccions i els pronòstics: mentre que les primeres són escenaris tancats: “demà plourà”, els segons són oberts: “demà hi ha un 80% de probabilitats que plogui”. Mentre que en el primer cas, l'escenari de futur està prefixat i és únic, en el segon exemple el futur esdevé plural. “Aquest és l'element central de la prospectiva: fem el que fem per influir en el futur, la nostra elecció només serà rellevant si és un futur plural”, ha assegurat el prospectivista.

La prospectiva, ha posat de relleu Serra, ha d'ajudar a prendre millors decisions. D'aquesta manera, ha afirmat que la prospectiva “és una eina per gestionar la incertesa: davant de determinats escenaris cal aturar-se a pensar en les conseqüències de futur d'una decisió en concret”. Tot i així, ha lamentat, encara són pocs els països que inverteixen recursos suficients en fer prospectiva. Tot i que amb diferències en l'estratègia, els Emirats Àrabs, Singapur, França o Finlàndia en són alguns exemples. Pel que fa a les empreses, Shell va ser una de les empreses pioneres en fer estudis de futur per la qual cosa va ser la única companyia petrolera que estava preparada quan va esclatar la primera crisi del petroli l'any 1973.

La interpretació de tendències, la prospectiva en termes qualitatius o la gestió dels canvis disruptius han estat alguns dels elements de debat amb les i els assistents al dinar temàtic. “Les tendències no poden ser actes de fe: s'han de posar en qüestió sempre. L'important és que sigui el que sigui que fas servir com a disparador de la reflexió de futur, es posi en qüestió i s'analitzi sempre”, ha conclòs.

Per la seva banda, el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, ha recordat que precisament una part de la tasca de l'associació és la de ser “proveïdor de prospectiva” en un territori on no hi ha ara com ara cap institució que s'hi dediqui com sí que passa al País Basc o a França. “Estem explorant vies de col·laboració amb persones expertes com el Jordi Serra perquè estem molt interessats en impulsar la prospectiva i la visió de futur en l'entorn metropolità de Barcelona”, ha assegurat.

Jordi Serra és un prospectivista amb una trajectòria de més de 35 anys investigant, estudiant, ensenyant, avaluant i redactant estudis sobre el canvi i els futurs possibles. Actualment és director de recerca del Center for Postnormal Policies & Future Studies i col·laborador del PEMB. És, també, l'encarregat d'el·laborar els escenaris de futur que es proposen al programa sobre prospectiva El dia de demà. En el document adjunt trobareu la informació sobre aquesta producció audiovisual i les seves intervencions.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies