El PEMB i l'AMB treballaran conjuntament per formular propostes de millora de la governança metropolitana

S'analitzarà el mapa institucional-funcional de l'àmbit metropolità i s'estudiaran i analitzaran experiències d'altres ciutats europees

  • 13-09-2017
  • Actualitat del PEMB
  • 54 Lectures

Quines són les problemàtiques comunes de la regió metropolitana? Quines són les polítiques que s'hi podrien aplicar per fer-hi front? Des de quins àmbits? Quin tipus d'institucionalització cal pel govern metropolità de futur? Com articular una democràcia participativa –ciutadana– i cooperativa –entre Ajuntaments– per abordar els problemes comuns a tots els municipis metropolitans i més enllà? Aquestes han estat algunes de les qüestions que s'han abordat avui durant la sessió de treball d'un conjunt d'experts i expertes en diferents branques de les ciències socials, l'urbanisme, l'economia, l'administració... Convocada per l'AMB i el PEMB per tal d'elaborar una proposta de millora futura dels instruments de govern a escala metropolitana i per la regió de Barcelona.

Sessió de treball convocada pel PEMB i l'AMB per a la millora de la governança metropolitana
Sessió de treball convocada pel PEMB i l'AMB per a la millora de la governança metropolitana

La sessió de treball ha servit sobretot per marcar la línia de treball del grup i per definir els temes centrals dels debats. Els principals reptes de la “ciutat metropolitana” són:  combatre les desigualtats, el que significa posar els instruments per garantir l'accés de tots els ciutadans i ciutadanes als drets, serveis i equipaments bàsics (habitatge, mobilitat, treball...) i la sostenibilitat  ambiental que implica la qualitat de l'aire, l'accés als subministraments bàsics, l'alimentació de proximitat, la protecció i recuperació dels recursos naturals, etc. Per abordar aquests reptes cal dotar a l'àmbit metropolità de més i millors instruments de gestió i d'actuació, sempre respectant la personalitat i la iniciativa dels diferent Ajuntaments. En aquest sentit el grup de treball es proposa fer una anàlisi de la governança de l'àmbit metropolità de Barcelona i d'altres realitats internacionals, fer propostes de reorganització i situar les bases pel relat metropolità.

Pel que fa a les activitats a realitzar en el marc del grup de treball, en primer lloc s'analitzarà el mapa institucional-funcional de l'àmbit metropolità, és a dir, l'organització i el funcionament de les entitats polítiques i les agències, els instituts, les associacions, els consorcis i les empreses públiques, mixtes o concessionades per tal de formular propostes de simplificació i de transparència.

En segon lloc, també s'estudiaran i s'analitzaran en profunditat experiències metropolitanes d'altres ciutats europees seguint en la línia de la primera trobada, el passat mes de maig, amb Pierre Mansat, Inspecteur Générale de la ciutat, encarregat dels temes sobre el Gran París i representant de l'alcaldessa, Anne Hidalgo, a l'organització Paris Métropole.

Finalment, el grup de treball també establirà contactes de coneixement i intercanvi amb els grups, investigadors i centres d'estudi que treballen la reflexió sobre ordenació territorial i institucional en l'àmbit metropolità (més enllà dels límits de l'AMB) i també amb els altres àmbits metropolitans catalans.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies