El Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat organitza, amb el suport del PEMB, el primer diàleg sobre el fet metropolità al triangle Besòs-Llobregat-Vallès

Entitats del Baix Llobregat, del Besòs i del Vallès, junt amb el PEMB, posen en comú reptes i necessitats compartides en la primera jornada de treball

  • 25-05-2017
  • Actualitat del PEMB
  • 48 Lectures

El coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, ha participat aquest dijous en la primera trobada convocada pel Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL), en col·laboració amb el PEMB, per tal de posar les bases d'un espai comú de debat sobre el fet metropolità a Barcelona i formular propostes de millora de la governança metropolitana.

Oriol Estela durant la reunió amb el CECBLL, Fòrum Grama i Via Vallès
Oriol Estela durant la reunió amb el CECBLL, Fòrum Grama i Via Vallès

Aquesta primera trobada ha servit, sobretot, per tenir una visió general de l'estat de la qüestió i contrastar les diferents visions sobre com la ciutadania de les diferents comarques es relaciona amb l'entorn metropolità. Les infraestructures, l'habitatge, els llocs de treball, la mobilitat, els serveis que s'ofereixen, o els límits territorials acaben definint les relacions que es produeixen entre municipis de diferents comarques. Com s'aborda el fet metropolità? Existeix, a més, una identitat metropolitana? Quines diferències hi ha entre les societats del Baix llobregat, del Besòs, del Vallès o de Barcelona? Tot i formar part de la mateixa realitat urbana, com es relacionen els municipis i la seva ciutadania?

Amb la voluntat d'avançar en el debat sobre aquestes qüestions, el CECBLL i el PEMB han iniciat una sèrie de diàlegs que hauran d'acabar amb propostes que serveixin per repensar l'organització territorial de l'àmbit metropolità de Barcelona per adequar-la als nous temps. És per això que s'han posat en comú la feina feta durant els darrers anys per Via Vallès, el CECBLL (en el marc del Congrés “El Baix Llobregat a Debat”), i pel Fòrum Grama, que impulsa el debat sobre aquestes qüestions entre els municipis del Baix Besòs.

Precisament en aquest mateix sentit, Estela ha explicat que el PEMB ja està treballant en 4 línies per tal de generar debat sobre el fet metropolità. Així, les properes edicions de La Metropolitana, la tertúlia amb espuma organitzada pel PEMB tindran lloc a Santa Coloma, a Sant Feliu i a Rubí amb la voluntat d'apropar el debat sobre la identitat metropolitana a la ciutadania. Paral·lelament, mitjançant el grup de reflexió impulsat conjuntament amb l'AMB també s'està debatent sobre el procés de metropolització d'altres ciutats com Paris, Bolonya o Stuttgart que puguin inspirar el model que hauria de tenir la regió de Barcelona.

El tercer àmbit de treball del PEMB, també en coordinació amb l'AMB, és escalar debats com el salari mínim metropolità, els nous espais d'activitat econòmic i els polígons industrials, les polítiques alimentàries o aspectes urbanístics i d'infraestructures al conjunt de la regió metropolitana. Finalment, s'analitzarà la possibilitat d'incorporar municipis i comarques metropolitanes de fora de l'AMB en la Comissió Territorial del PEMB. En definitiva, ha dit, “la voluntat del PEMB és ser l'espai de referència per debatre i fer propostes sobre el futur de l'organització territorial de l'àmbit metropolità”. 

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies